Trwa ładowanie...

Portugalia – koronawirus a wakacje. To musisz wiedzieć przed podróżą

Ten kraj już czeka na turystów. 6 czerwca w Portugalii rozpoczął się sezon plażowy. Jej granice powietrzne są otwarte dla większości państw UE, a bezpieczeństwo obiektów hotelowych i gastronomicznych ma gwarantować specjalny certyfikat „Clean & Safe”.

Share
Portugalia
PortugaliaŹródło: Istock
d46zzfd

Portugalia stopniowo odmraża działalność turystyczną. Od 18 maja ponownie otwierają się muzea, obiekty kulturalne, restauracje i kawiarnie. Podróżujący z krajów UE – z wyjątkiem Hiszpanii i Włoch – mogą przekraczać granicę powietrzną tego państwa. Do Portugalii można przylecieć też m.in. z Wielkiej Brytanii, Norwegii, Islandii, Liechtensteinu, Szwajcarii, USA, Kanady i innych krajów portugalskojęzycznych. Podróżujący są zwolnieni z obowiązku odbycia 14-dniowej kwarantanny.

Wyjątkiem jest archipelag Madery. Osoby wybierające się na wyspę muszą wypełnić internetowy formularz ubezpieczenia zdrowotnego, a jeśli nie posiadają certyfikatu z ujemnym wynikiem badania na obecność koronawirusa, podlegają kwarantannie. Podobne zasady obowiązują podróżnych lecących na Azory. Są oni poddawani kontroli lekarskiej i kwarantannie, chyba że przedstawią ujemny wynik testu na Covid-19.

Nadal zamknięta pozostaje jedyna granica lądowa Portugalii – z Hiszpanią – i wszystko wskazuje na to, że nie zmieni się to przed początkiem lipca.

d46zzfd

W trosce o bezpieczeństwo turystów – Znak „Clean & Safe”

By wzmocnić zaufanie turystów i przekonać ich do spędzenia urlopu w Portugalii, narodowa organizacja Turismo de Portugal opracowała system certyfikacji dla hoteli, restauracji, zabytków i firm, które spełniają normy higieny określone przez Generalną Dyrekcję ds. Zdrowia.

Znak „Clean & Safe” może być przyznany na wniosek obiektu, a by go otrzymać, każda firma musi stworzyć – na podstawie ogólnych wytycznych – własny protokół wewnętrzny i wprowadzić te procedury w życie. Certyfikat jest ważny przez rok od nadania. Firmy i miejsca posługujące się znakiem będą okresowo kontrolowane przez Turismo de Portugal pod kątem wypełniania przyjętych założeń. Znak przyznano już ponad 4 tysiącom portugalskich obiektów.

Bezpłatna aplikacja pokaże zapełnienie portugalskich plaż

6 czerwca w Portugalii oficjalnie rozpoczął się sezon plażowy. Ze względu na epidemię koronawirusa w tym roku będzie on wyglądał zupełnie inaczej niż dotychczas. Władze państwa opracowały szczegółowe zasady bezpiecznego korzystania z kąpielisk. Zgodnie z nimi plażowicze są zobowiązani do zachowania co najmniej 1,5-metrowego dystansu społecznego.

Zakazane jest uprawianie sportów zespołowych – z wyjątkiem żeglarstwa i lekcji surfowania. Plażowicze nie skorzystają również z rowerów wodnych czy pryszniców wewnątrz budynków. Czynne są za to prysznice zewnętrzne, które muszą być poddawane regularnej dezynfekcji.

d46zzfd

 Na każdym kąpielisku istnieje możliwość wypożyczenia sprzętu do plażowania – parasoli, leżaków czy namiotów. Jeden parasol może użytkować maksymalnie pięć osób. Pomiędzy parasolami powinna zostać zachowana 3-metrowa odległość.

 Plażowicze mogą również skorzystać z usług barów i restauracji. Ich właściciele są zobowiązani do regularnej dezynfekcji lokali – co najmniej cztery razy dziennie – i do przyjęcia maksymalnie połowy gości niż pozwala na to powierzchnia obiektów.

Na portugalskich plażach obowiązuje limit osób wypoczywających. Aktualny stan obłożenia danego kąpieliska możemy sprawdzić w bezpłatnej aplikacji do pobrania na urządzenia mobilne – InfoPraia. Poinformuje nas o tym również oznaczenie kolorystyczne przy wejściach na plażę: kolor zielony – plaża jest dostępna i zapełniona do 1/3 miejsc, kolor żółty – plaża jest zapełniona do 2/3 miejsc, kolor czerwony – plaża jest w pełni zapełniona i nie ma możliwości wejścia na jej teren.

Nowe zasady bezpieczeństwa w hotelach i restauracjach

Od połowy maja po kilkutygodniowej przerwie otwierają się portugalskie hotele. Oczywiście zgodnie z nowym reżimem sanitarnym. Każda recepcja hotelowa powinna być wyposażona w podstawowe środki ochronne: płyny dezynfekcyjne, ściereczki do czyszczenia powierzchni, maski ochronne na twarz, rękawiczki jednorazowe i fartuchy ochronne. Członkowie personelu są zobowiązani do ścisłego przestrzegania głównych zasad bezpieczeństwa, w szczególności zachowania higieny rąk.

d46zzfd

 Obsługa hotelowa powinna zwrócić szczególną uwagę na regularną dezynfekcję i czyszczenie miejsc wspólnych, takich jak toalety, korytarze i windy, a przede wszystkim często dotykanych przedmiotów – uchwytów, przycisków, poręczy, klamek czy włączników światła.

 W jadalniach i hotelowych restauracjach mogą przebywać maksymalnie cztery osoby na 10 metrów kwadratowych. Stoliki powinny zostać rozmieszczone w taki sposób, by pomiędzy gośćmi była zachowana co najmniej metrowa odległość.

 Podobne zasady obowiązują w restauracjach, barach i kawiarniach. Lokale powinny być często wietrzone, a ze stolików znikną elementy dekoracji. Klienci są proszeni o dezynfekcję rąk przy wejściu do obiektu i po jego opuszczeniu, a także – podobnie jak w innych miejscach – do zachowania dystansu społecznego. Wskazanie jest rezerwowanie stolików z wyprzedzeniem oraz płacenie w sposób bezgotówkowy.

Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
d46zzfd
d46zzfd
d46zzfd