Trwa ładowanie...

Turcja – koronawirus a wakacje. To musisz wiedzieć przed podróżą

To obok Grecji i jej pięknych wysp jeden z najczęściej wybieranych przez Polaków wakacyjnych kierunków. Kiedy Turcja otworzy swoje granice dla turystów i jakie środki bezpieczeństwa zostaną wprowadzone w związku z epidemią koronawirusa?

Share
Kapadocja, Turcja
Kapadocja, TurcjaŹródło: Istock
ddqo4cv

Władze Turcji już w kwietniu wyrażały wolę szybkiego przywrócenia działalności branży turystycznej, zapowiadając uruchomienie specjalnego systemu certyfikacji obszarów i obiektów turystycznych „Coronavirus Free”, czyli wprowadzenia stref wolnych od koronawirusa.

 

Póki co granice tego państwa są jednak zamknięte dla obcokrajowców, a liczba osób, u których zdiagnozowano wirusa, ciągnie rośnie, choć od kilku tygodni obserwuje się tendencję spadkową. Od początku trwania epidemii do 2 czerwca Covid-19 wykryto u ponad 160 tys. mieszkańców Turcji, 129 tys. obywateli tego kraju wyzdrowiało.

Kiedy i dla kogo Turcja otworzy granice?

Według wstępnych zapowiedzi, Turcja chciałaby w pełni rozpocząć sezon turystyczny od 1 lipca. Nic dziwnego – to jedna z istotniejszych gałęzi gospodarki Kraju Półksiężyca. W samym 2019 roku odwiedziły go 52 miliony turystów.

 

Póki co nie wiadomo jednak, kiedy dokładnie i na jakich zasadach do kraju będą mogli wjechać podróżni z zagranicy. Wszystko zależy od sytuacji epidemiologicznej – zarówno w Turcji, jak i w innych państwach.


Minister kultury i turystyki Turcji, Mehmet Nuri Ersoy mówił w ubiegłym tygodniu, że turystyka międzynarodowa zostanie uruchomiona w połowie czerwca pod warunkiem utrzymania spadkowych statystyk epidemicznych. Kraj chciałby otworzyć się zarówno na wybrane państwa azjatyckie, jak i europejskie.

 

Najpierw jednak w Turcji ruszy turystyka krajowa. Od 1 czerwca – po spełnieniu określonych wymagań – funkcjonowanie mogą wznowić restauracje, parki, baseny, muzea, plaże i ogrody. Tureckie władze będą publikować wykaz obiektów, które pozytywnie przeszły certyfikację sanitarną. To ich zdaniem klucz do zyskania zaufania turystów i zapewnienia ich, że wypoczynek w Turcji jest bezpieczny.

Na czym polega turecki program „Certyfikacji sanitarnej w branży turystycznej”?

Program „Certyfikacji sanitarnej w branży turystycznej” został przygotowany przez trzy resorty: Tureckie Ministerstwo Kultury i Turystyki, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Ministerstwo Spraw Zagranicznych; w wyniku konsultacji z organizacjami reprezentującymi sektor turystyki. Obejmuje on najważniejsze środki zapobiegawcze – niezbędne do zapewnienia bezpiecznego wypoczynku turystom krajowym i zagranicznym.

 

Zainicjowany w maju program składa się z czterech głównych pozycji: „Zdrowie i bezpieczeństwo pasażera (turysty)”, „Zdrowie i bezpieczeństwo pracownika”, „Środki zapobiegawcze stosowane w obiektach” oraz „Środki zapobiegawcze stosowane w środkach transportu”.

ddqo4cv

Zdrowie i bezpieczeństwo pasażera

Od momentu wjazdu do Turcji do jej opuszczenia podróżujący zostaną objęci szeregiem środków bezpieczeństwa. Pasażerowie nie posiadający masek ochronnych nie będą wpuszczani na teren terminali, a lotniska zostaną zobowiązane do zapewnienia podróżującym bezpłatnych środków ochrony osobistej.

 

Turystom będzie mierzona temperatura przy wejściach do budynków terminali, lotniska zostaną wyposażone w maty dezynfekcyjne, a jeśli zajdzie taka potrzeba – również w kabiny do dezynfekcji pasażerów. Ponadto, protokół przewiduje podjęcie specjalnych procedur dotyczących osób, dla których odbycie podróży wiązałoby się z ryzykiem.

Zdrowie i bezpieczeństwo pracownika

Personel w środkach transportu, obiektach hotelowych oraz lokalach gastronomicznych przejdzie szczegółowe szkolenia dotyczące przestrzegania higieny i wymogów sanitarnych. Będzie również mógł liczyć na wsparcie psychologiczne.

 

Każdorazowo przed rozpoczęciem pracy i wejściem do obiektów pracownikom zostanie zmierzona temperatura ciała – za pomocą termometrów lub kamer termowizyjnych o odpowiednich standardach. Reorganizacji ulegnie dotychczasowy system pracy w obiektach, wprowadzone zostaną badania personelu pod kątem koronawirusa.

Środki zapobiegawcze stosowane w obiektach

Tureckie władze określiły także procedury konieczne do wdrożenia przez restauratorów i hotelarzy. Dzięki wprowadzeniu certyfikacji obiektów turyści będą mogli mieć pewność, że dany hotel lub restauracja funkcjonuje zgodnie z najwyższymi standardami bezpieczeństwa. W obiektach będą kontrolowane m.in. zasady dotyczące zachowania dystansu społecznego, wprowadzenia limitu miejsc, wydawania posiłków oraz dezynfekcji pokoi i przestrzeni wspólnych.

 

W ogólnodostępnych miejscach w hotelach zostaną umieszczone płyny dezynfekujące, każdy gość otrzyma broszurę z informacjami dotyczącymi nowych zasad higieny i zachowania się na terenie obiektu.

 

Obsługa hotelowa będzie zobowiązana do regularnej dezynfekcji powierzchni często używanych, wprowadzone zostaną limity miejsc w obiektach, a stoliki w restauracjach oraz leżaki na plażach i basenach będą rozmieszczone w bezpiecznej odległości – co najmniej 1,5 m.

Środki zapobiegawcze stosowane w środkach transportu

Wprowadzone zalecenia i regulacje w środkach transportu lotniczego, lądowego i morskiego dotyczą m.in. obowiązkowych szkoleń personelu, sanityzacji pojazdów oraz konieczności zaplanowania transportu pasażerskiego zgodnie z wymogami dotyczącymi zachowania bezpiecznej odległości między podróżującymi.

 

Program certyfikacji obowiązuje w Turcji od drugiej połowy maja. Czy wzmożone środki bezpieczeństwa i „strefy wolne od koronawirusa” przekonają turystów do spędzenia wakacji w tym kraju?

 

 

Oceń jakość artykułu:
Zależy nam na podnoszeniu jakości naszego dziennikarstwa. Twoja opinia jest dla nas ważna!
ddqo4cv
ddqo4cv
ddqo4cv